Bakłażan – jak pielęgnować to ciepłolubne warzywo

Fioletowa błyszcząca skórka, sprężysty miąższ o goryczce, która znika po natarciu solą to cechy warzywa cenionego przez smakoszy. Bakłażana, zwanego też oberżyną można wyhodować w polskim ogródku, ale trzeba się postarać.
  • Bakłażan

    Wysoka temperatura i wilgoć to warunki niezbędne to uprawy bakłażanów.

    Array

Wprowadź tropikalny klimat

Bakłażan jest rośliną tropikalną. Do wzrostu i rozwoju potrzebuje więc specyficznych, tropikalnych warunków: wysokich temperatur i wilgoci. Rzadko udaje się w naszym klimacie osiągnąć takie w otwartej przestrzeni, nawet osłoniętych ogródków. Najlepiej więc za uprawę bakłażana zabierać się w tunelu lub szklarni. Można się pokusić też o uprawę doniczkową na balkonie, jeśli skierowany jest na południe lub zachód. Wówczas jednak czasem delikatne rośliny będą potrzebowały dodatkowego okrycia nocą i w chłodne dni. Pamiętajmy, że w temperaturze poniżej 15 st. C rozwój rośliny zostanie zahamowany, a gdy spotka ją przymrozek – obumrze. Można doniczki z oberżyną wstawić do mini szklarenek foliowych lub szklanych, z których wyjmiemy rośliny w czasie upałów.
Prócz wysokich temperatur, roślina potrzebuje też sporo wilgoci i to nie tylko w glebie, ale i w powietrzu. Przesuszona często pada ofiarą przędziorków. Dlatego nawet dwa razy dziennie warto zwilżać ciepłą wodą same rośliny, ale także ścieżki w tunelu, by zwiększyć parowanie.

Wysiewamy, pikujemy, sadzimy

Do wykiełkowania, bakłażan potrzebuje temperatury na poziomie 21 st. C. Dobrym miejscem na rozsadę będzie ogrzewana szklarnia lub słoneczny parapet w ogrzewanym pokoju. Gdy na młodych roślinkach rozwiną się trzy listki, można przystąpić do pikowania do doniczek. Jeśli docelowym miejscem posadzenia roślin ma być nieogrzewany tunel, najlepiej poczekać z tym do drugiej połowy maja. Pikując, trzymamy delikatnie za liścienie, by nie uszkodzić wątłej łodyżki.
Sadzimy roślinki stosunkowo głęboko, tak by pierwszy liść znajdował się na poziomie ziemi. Wokół roślin wykonujemy w ziemi lekkie zagłębienia, by ułatwić przenikanie wilgoci do korzeni.

Ogławianie, a owocowanie

Większy plon uzyskamy z roślin o bardziej rozkrzewionym pokroju. By taki uzyskać, czekamy do momentu, gdy roślina będzie miała 6-7 liści i usuwamy stożek wzrostu nad piątym liściem. Potem podobnie uczynimy z pędami bocznymi. Ale uwaga: nie wszystkie kwiaty powinny wydać owoce. Wręcz przeciwnie, jeśli nie mamy do czynienia z odmianą o małych owocach i uprawę prowadzimy w nieogrzewanym tunelu, nie powinno się na krzewie pozostawiać więcej niż 4-6 owoców, przy czym na jednej gałązce dojrzewać może tylko jeden owoc. Po zawiązaniu się pierwszych owoców, obrywamy pozostałe zawiązki, kwiaty i pąki, a także pędy pozbawione owoców. Średnio co 10-14 dni rośliny warto zasilić nawozem bogatym w potas. Można do tego celu użyć też gnojówki roślinnej.

Zerwij bakłażana nim zgorzknieje

Owoc bakłażanu przybiera różne kształty i zabarwienie w zależności od odmiany, najczęściej jednak spotyka się owoce gruszkowatego kształtu o fioletowoczarnej skórce. Oberżyna zawiera niewielką ilość witamin, ale za to całkiem sporo składników mineralnych. Gdy skórka owocu stanie się jędrna i błyszcząca, oznacza to, że najwyższy czas go oberwać. Przetrzymany na krzaku zbyt długo zbrzydnie i zgorzknieje, a goryczy trudno się będzie pozbyć. Owoców o brązowej matowej skórce nie ma co już zbierać. Młode bakłażany nie wymagają obierania ze skórki. Przed obróbką, należy je po prostu umyć, przekroić wzdłuż lub w plastry, posolić i pozostawić tak na ok. 30 minut. Po tym czasie warzywo płuczemy lub wycieramy papierowym ręcznikiem, pozbywając się charakterystycznej goryczki. 

Autor: Joanna Turakiewicz
0komentarzy

Polecamy