Agrest w ogrodzie. Jak uprawiać i pielęgnować krzew agrestu

Niedojrzały owoc agrestu jest twardy i wyjątkowo gorzki. Dojrzały też gorzki, ale już nie taki twardy. Tłumaczymy, jak go sobie wyhodować w ogródku.
  • Agrest

    Owoce agrestu nadają się do spożycia na surowo oraz na przetwory. Mają liczne właściwości zdrowotne, dlatego o agreście mówi się, że to witaminowa bomba.

    minka2507 (Pixabay.com)

Agrest to krzew, który lubi ciepło i słońce, bo wtedy najlepiej owocuje. Gleba, na której rośnie krzew agrestu, powinna być żyzna i regularnie podlewana. Jednak, co za dużo, to niezdrowo: nadmiar wody może niekorzystnie wpłynąć na roślinę. Aby agrest lepiej rósł, przed zasadzeniem warto glebę potraktować kompostem albo obornikiem. Większość odmian jest mrozoodporna. Niskie temperatury mogą natomiast niekorzystnie wpłynąć na kwiaty.

Bomba witaminowa w agreście

Agrest zawiera bardzo dużo witaminy C. Ta wzmacnia odporność organizmu. Żelazo, potas, wapń i fosfor też znajdują się w tym małym owocu. Kto narzeka na ból mięśni, stawów, wątroby albo złą przemianę materii, powinien zajadać się agrestem.

Polecamy leki z własnego ogrodu: Malina i róża zwalczą przeziębienie

Owoc agrestu działa też moczopędnie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Stanowi również składnik kremów przeciwzmarszczkowych.

Układ agrestu z... pszczołami

Kwiatostany agrestu są często oblatywane przez pszczoły. Taki „układ" na linii agrest-pszczoły, sprzyja i jednej, i drugiej stronie. – Jeżeli w pobliżu nie pojawiają się pszczoły, można je... zaprosić, choćby pszczoły murarki – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – To pszczoły nieszkodliwe, nie mają żądeł.

Jak je „zaprosić"? – Trzeba przygotować kilka łodyg trzciny albo innych łodyg, które wewnątrz są puste – wyjaśnia Mikietyński. – Pszczoły potraktują je jak swoiste gniazdko. Znoszą pyłek i w środku łodygi składają jajo. Z tego jajka wykluwa się wiosną larwa. Wspomniany pyłek stanowi dla nich pokarm.

Słowo „murarka" w nazwie pszczoły jest nieprzypadkowe. – Przykładowo: w słomce o długości 12 centymetrów ta pszczoła może utworzyć nawet 6 specjalnych odcinków – dodaje Mikietyński. – To znaczy: niejako zamurowuje każde miejsce, w którym złoży jajo i dostarczy pyłek.

Dowiedz się: Porzeczki czarne, czerwone i białe – kiedy i jak je przycinać

Odmiany agrestu

Po zapyleniu kwiatów agrest owocuje. Biały Triumf to jedna z najpopularniejszych odmian. Ma średniej wielkości albo duże, jasnozielone owoce. Nadają się bezpośrednio do spożycia. To właśnie z tej odmiany najczęściej szykowane są przetwory. Czerwony Triumf, kolejny rodzaj, ma podobne właściwości co poprzednik. Tyle że owoce – jak nazwa wskazuje – są delikatnie czerwone. Jaskrawoczerwone owoce ma natomiast odmiana Hinnonmaki Rot. Owoce Hinnonmaki są mniejsze niż w Białym czy Czerwonym Triumfie. Agrest z żółtymi owocami to najczęściej odmiana Hinnonmaki Gelb. Agrest Rzeszowski ma dosyć duże owoce i występuje w dwóch kolorach: jasnozielonym i fioletowym.

Istnieje również mieszana odmiana agrestu. – To porzeczkoagrest, który powstał ze skrzyżowania czarnej porzeczki i agrestu – zaznacza ogrodnik. – Smakuje jak czarna porzeczka. Plus taki, że krzak porzeczkoagrestu pozbawiony jest kolców, w odróżnieniu od innych rodzajów agrestu.

Sadzenie agrestu

Krzaki powinno się sadzić jesienią, od końca września do pierwszych dni listopada. Najlepiej sadzić je w rzędach o odstępach 1,5-metrowych. Krzewy trzeba zasadzić na głębokość około 6 centymetrów, a ziemię wokół udeptać po zasadzeniu. Agrest owocuje na pędach 2-letnich. – Podobnie, jak w przypadku porzeczki, powinno się usuwać co 2–3 lata stare pędy – radzi specjalista. – One się odbudują.


Uprawa agrestu
Wybierając odmianę agrestu do swojego ogrodu należy zwrócić uwagę na odporność danej odmiany na amerykańskiego mączniaka agrestu.Fot. MrGajowy3 (Pixabay.com)

Mączniak kontra agrest

– Amerykański mączniak, choroba grzybowa, jest praktycznie jedynym utrapieniem agrestu – dodaje Jarosław Mikietyński. – Szkodnik atakuje pędy, liście i owoce. Pojawiają się plamy na roślinie. Ta przestaje rosnąć, wydawać owoce, usycha. Na mączniaka szczególnie narażone są odmiany Biały Triumf, Czerwony Triumf oraz Agrest Rzeszowski. Bardziej odporny jest Hinonmaki Rot. Agrest zaatakowany przez mączniaka nie nadaje się już do jedzenia.

Warto przeczytać: Właściwości czarnej porzeczki i przetwory z jej owoców 

Jak zwalczać mączniaka amerykańskiego na agreście? – Opryskami – odpowiada ogrodnik. – Preparaty można stosować zarówno przed kwitnieniem, w okresie kwitnienia oraz po zbiorze owoców. Opryski trzeba powtarzać zwykle co 7–14 dni, zależnie od stosowanego środka.

Po zlikwidowaniu mączniaka lepiej nowego krzaku agrestu nie sadzić obok tego istniejącego. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy