Dwanaście akcesoriów do grillowania - poradnik

Co wybrać: węgiel czy brykiet? Jak po zmierzchu upilnować, by szaszłyki się nie spaliły? I czy na grillu da się upiec pizzę? Podpowiadamy ciekawe rozwiązania.
  • Węgiel drzewny sprawdza się lepiej, jeśli grillujemy warzywa; brykiety pasują do mięs

    Węgiel drzewny sprawdza się lepiej, jeśli grillujemy warzywa; brykiety pasują do mięs

    sxc.hu

Najważniejsze, to nie zapomnieć grilla i zapałek. Warto zadbać także o atmosferę: na przykład rozwiesić lampiony z diodami LED, potrawy podać w kolorowych naczyniach, a mięsa grillować w aromatycznym dymie z drzew owocowych.

Podstawowe akcesoria do grillowania

  • Brykiet albo węgiel drzewny – węgiel drzewny jest najtańszy, pali się bardzo szybko i powstaje na nim biały nalot, który może zaprószyć potrawy. Brykiet jest bardziej kaloryczny, dłużej się pali i ma większą temperaturę. Węgiel jest polecany do warzyw, brykiet jest lepszy przy mięsiwach. Kupujmy tylko produkty spełniające normy europejskie, aby mieć pewność, że potrawy nie przesiąkną trującymi związkami podczas grillowania. Odpowiednia informacja jest podana na opakowaniach z węglem drzewnym lub brykietami.
  • Podpałka – w płynie lub kostkach, dzięki niej ogień zajmie węgiel lub brykiet.
  • Zapałki – najlepiej sprawdzą się te specjalnie przeznaczone do grilla i kominka. Długimi na kilkanaście centymetrów zapałkami ogień rozpalisz najłatwiej.
  • Sztućce do grilla – można zaopatrzyć się w walizkę lub skrzynkę, w której oprócz szczypiec, łopatki, noża i pędzelka do smarowania mięs marynatą, znajdą się jeszcze patyczki do szaszłyków czy szpikulce do koreczków. W rozbudowanych zestawach są dodatkowo narzędzia do czyszczenia grilla.
  • Akcesoria do czyszczenia grilla – ruszt czyści się specjalną szczotką, gdy jest jeszcze rozgrzany. Z trudno dostępnymi miejscami poradzą sobie specjalne preparaty – wystarczy spryskać nimi zabrudzenie, a po paru minutach spłukać czystą wodą. Mosiężna szczotka ułatwi usuwanie spalenizny z rusztu, płyn do czyszczenia grilla - rozpuści zapieczony tłuszcz. Sprawdzą się także płyny do czyszczenia rożna i piekarnika. Podczas grillowania warto mieć przy sobie chusteczki nawilżane dla niemowląt - wytrzesz nim zabrudzone ręce, umyjesz buzię dziecku, wyczyszczą też niezbyt mocno zabrudzony ruszt.

Specjalne akcesoria do grilla

  • Drewienka nadające aromat potrawom – polecane szczególnie do drobiu i wieprzowiny. Grillowanym pod pokrywą mięsom nadają słodkawo-dymny smak. Do wyboru drewno jabłoni, wiśni, pekanu czy buku.
  • Kamień do pizzy na grilla – okrągły, z uchwytami ze stali, w sam raz do postawienia na grillu w miejsce rusztu.
  • Wkład do steków – okrągły ruszt z żeliwną kratką pośrodku. Kratka pozostawia na mięsie charakterystyczny przypieczony wzór. Wkład ma uniwersalny rozmiar, który pasuje do większości okrągłych grillów
  • Wieszak do podwieszania udek – to specjalna tacka ze stali nierdzewnej z prętami, na których przymocowana jest blacha z wyciętymi otworami do podwieszania udek. Zapewnia to równomierne opiekanie drobiu, a sos skapuje do tacki.
  • Magnetyczna lampka – przyczepiona do szczypiec albo łopatki ułatwia po zmroku odnajdywanie i obracanie potraw.
  • Termometry do grilla i steków – odporne na bardzo wysoką temperaturę, pokazują stopień upieczenia: od krwistego, poprzez średnio wysmażony, po „well". Czujnik zamontowany jest na szpikulcu, który wbija się w grillowane mięso.
  • Tacki piknikowe z tworzywa sztucznego (oczywiście takie do wielokrotnego użytku) – choć przypominają papierowe talerzyki, są z wytrzymałego tworzywa w wielu kolorach. Warto skompletować z obiadowymi talerzami, miseczkami z pokrywami do przenoszenia potraw, a także kubkami i sztućcami, by ubarwić piknik.
Autor: Anna Karda
4komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (4)

co za bzdury jakis miejski balkonowy grilownik to pisał
D69, 04.05.2012, 08:53
kuźwa a czy brykiet to nie węgiel barany. Masakra
żenada, 04.05.2012, 23:31
Masakra? A ile trupów analfabeto?
brykiet, 05.05.2012, 02:05
Brykiet produkuje się z węgla drzewnego ale oba różnią się:
1. ceną
2. czasem spalania
3. temperaturą spalania. Tym, którzy grillują różnorodne potrawy, ta wiedza może się przydać. Kiełbaskom z piwem to obojętne.
Anna K, 05.05.2012, 16:45