Jak przygotować grzejniki do sezonu grzewczego

Zaczyna się sezon grzewczy. Pierwsze tygodnie jesieni to czas na przygotowanie instalacji grzewczej do tego, by dobrze ogrzewała nasze wnętrza.
  • Zadbaj o grzejniki przed sezonem grzewczym

    Jeśli nie chcemy, aby zaskoczył nas sezon grzewczy, warto zawczasu sprawdzić stan domowych grzejników. Proste czynności konserwacyjne, które wykonać możemy we własnym zakresie, na pewno pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu instalacji i zapewnianiu komfortu cieplnego w całym mieszkaniu.

    Magdalena Kmita-Kulesza

Coraz niższe temperatury za oknem to wyraźny sygnał, że warto zacząć przygotowania do pory grzewczej. Podpowiadamy, jak za pomocą kilku prostych czynności przygotować grzejniki do sezonu grzewczego.

Grzejniki czyste z zewnątrz

– Na początku warto zadbać o ogólne oczyszczenie zewnętrznej powierzchni grzejnika – mówi Michał Gołaś z firmy Stelrad. – Poza sezonem grzewczym na kaloryferach gromadzi się sporo kurzu. Po uruchomieniu urządzenia, konwekcja ciepłego powietrza powoduje jego unoszenie i rozprzestrzenianie się po całym pomieszczeniu. Warto poświęcić kilka chwil, aby uniknąć rozpylania niechcianych zanieczyszczeń, które często są uciążliwe, zwłaszcza dla alergików – dodaje.

Radzimy: Jak efektywnie wietrzyć mieszkanie zimą

Do czyszczenia grzejników na zewnątrz możemy użyć ściereczki lub szczotki, które mamy w domu. – Do wyczyszczenia wewnętrznych elementów grzejników warto wykorzystać miękkie szczotki, które umożliwią dotarcie do trudnodostępnych miejsc i nie uszkodzą powierzchni grzewczych. Jeśli istnieje taka możliwość, można także zdjąć osłony grzejników. Na zewnątrz z kolei należy użyć delikatnych ściereczek, a przy większych zabrudzeniach można zastosować wodę z dodatkiem mydła w płynie. Mocniejsze detergenty mogą uszkodzić powierzchnię grzejnika – mówi Michał Gołaś. Wszystkie prace powinny być oczywiście wykonywane na wyłączonych i zimnych grzejnikach.

Odpowietrzenie grzejników i sprawdzenie ciśnienia w instalacji grzewczej

Po konserwacji zewnętrznej części grzejnika przystępujemy do kontroli stanu technicznego urządzenia. Podstawowymi czynnościami są w tym przypadku odpowietrzenie grzejników i sprawdzenie ciśnienia w instalacji. O tym, że grzejnik jest zapowietrzony świadczy kilka rzeczy: głośna praca, czyli bulgotanie wody, szumy, gwizdy oraz nierównomierne oddawanie ciepła przez kaloryfer. 

– Odpowietrzanie grzejnika ma usunąć z kaloryfera nagromadzone gazy – oprócz powietrza jest to czasami także wodór i siarkowodór. Ich obecność może powodować nierówne nagrzewanie się urządzenia, a w skrajnych przypadkach również uciążliwe dla domowników bulgotanie i gwizdy  – wyjaśnia ekspert.

W większości grzejników zawór odpowietrzający umieszczony jest w górnej części konstrukcji. Do jego odkręcenia należy użyć śrubokrętu lub specjalnego, dedykowanego przez producenta przyrządu. W domach jednorodzinnych należy dodatkowo skontrolować ciśnienie wody w instalacji grzewczej, której częścią jest grzejnik.
– Poziom ciśnienia w instalacji odczytać możemy na znajdującym się przy kotle manometrze. Jeśli jego wskazania odbiegają od zalecanych przez instalatora lub producenta, należy podnieść lub obniżyć poziom wody w instalacji. Najczęściej służą do tego umieszczone przy piecu zawory – mówi ekspert. – Koniecznie należy sprawdzić łączenia instalacji pod kątem ewentualnych przecieków i nieszczelności. Jeśli zauważymy tego typu problemy, najlepiej skorzystać z pomocy wykwalifikowanego instalatora – zaznacza.

Estetyczny wygląd kaloryferów

Po oczyszczeniu i wykonaniu podstawowego przeglądu technicznego kaloryfera należy dokładnie obejrzeć całą jego powłokę lakierniczą. Pełni ona podwójną rolę – zabezpiecza urządzenie i zapewnia jego estetyczny wygląd.

– Drobne ubytki w powłoce nie tylko źle wyglądają, ale stają się często ogniskami korozji. Dlatego warto uzupełnić je specjalnymi lakierami w sztyfcie lub w sprayu – radzi Michał Gołaś. Dodaje: Rozejrzyjmy się także po najbliższym otoczeniu grzejnika, by sprawdzić, czy w jego sąsiedztwie nie znajdują się przedmioty, które mogą go uszkodzić lub porysować. Większość kaloryferów ogrzewa pomieszczenia głównie poprzez konwekcję, polegającą na unoszeniu się ogrzewanego powietrza, należy zatem pamiętać o zapewnieniu przynajmniej minimalnej przestrzeni dla jego efektywnej cyrkulacji. Sprawdźmy więc, czy na przykład kanapa, stół lub szafa nie stoją zbyt blisko grzejnika. Organizowanie wolnej przestrzeni wokół grzejnika dotyczy nie tylko mebli czy roślin, ale również zasłon i firan. 

Przeczytaj równieżJak zaoszczędzić na rachunkach za ogrzewanie 

Warto wiedzieć! Półki lub szerokie parapety znajdujące się nad grzejnikiem uniemożliwiają uciekanie ciepłego powietrza w kierunku okna, poprzez skierowanie go do środka pomieszczenia. Podczas wietrzenia pomieszczenia w sezonie grzewczym należy zakręcać zawory grzejników. 

Autor: redakcja.regiodom
1komentarzy